't Valies:

Peter Braas 1998 -

Julia van Adrichem 1998-

Noel Franken 1998-

 

Oud-leden:

Amanda Jongbloed 1998 -2020

Renee Stevense 2018 - 2020

Taco Pieters 1998 - 2018

Nicole Bodewes 1998 - 2003

 

 

’t Valies is vermoedelijk midden ’97 opgericht, toen Amanda een percussionist toevoegde aan het tot dan toe naamloze ‘Bandje van Amanda’ (beter bekend als ‘De Aio-Kees Memorial Band’).
Bij het eerste optreden was 1 man publiek, vandaar dat hierover de geschiedenisboeken zwijgen.
Het tweede eerste optreden van ’t Valies was in ‘Het Weipoortje’ in maart 1998. Toen versterkt met de seizoensarbeider Taco (’s zomers schipper, ’s winters bassist). Vanwege een koolraap-snij-incident is dit optreden bekend geworden als het optreden van ‘Peter and the stitches’. ‘The Stitches’ bestond op dat moment uit: Peter, zang; Taco, gitaar; Amanda, piano/zang; Julia, saxofoon; Nicole, viool; Noël, percussie.
Afgezien van een schnabbel hier en daar speelde ’t Valies in 1998 en 1999 voornamelijk op straat. En de straat is sindsdien een favoriete optreedplek gebleven, wat gezien het gebrek aan repetitieruimte een logische oplossing was.
In 2000 deed ’t Valies dan ook voor de eerste keer mee aan het Nationale Straatmuzikanten Concours ‘De Gouden Pet’ in Leiden. Een traditie die ze tot 2005 jaarlijks in ere zouden houden. Met succes: 2e plaats 2003 en finaleplaats in 2005.
In 2001 nam de band in de studio van de LVP vijf nummers op voor de inmiddels legendarische CD: Plukt. Een CD die zo zeldzaam is dat zelfs de bandleden moeite hebben om een exemplaar te vinden.
Omdat de bassist nog steeds bleef schipperen in de zomer, reisde ’t Valies achter hem aan. Zo ontstond in 2002 de Zuiderzee-tournee. Overdag op straat spelen en proberen om in de avonduren droog binnen te komen (voor gratis bier). Het concept tournee sloeg aan zodat het procédé de volgende jaren herhaald werd met: ‘le Tour de Brabant’; 'de Hanzetoernee'; 'de Drie landen tournee' (begonnen in Vaals) en 'de Dagjes Tour'.
In 2002 gooide Taco het roer om en kwam de band permanent versterken. Maar ’t Valies bleef akoestisch. In 2003 besloot ’t Valies dat ze 5 jaar bestonden en vierde dat met een optreden in het Cultureel Centrum de X in Leiden.
Niet lang daarna verliet Nicole, vanwege chronische RSI klachten de band. Voortaan was ’t Valies een vijfmens-formatie die zich bleef ontwikkelen. Zo leerde Amanda zichzelf dwarsfluit en concertina spelen (en studeert ze nog op drums), Taco, Noël, Julia en Peter leerden ukelele spelen, Julia leerde er ook tin whistle bij (en Peter nog steeds niet).

En dan is het ineens 2018! Met een stormachtig begin, want Taco besluit na bijna 20 (???) jaar te stoppen met 't Valies. Man overboord dus, om in schipperstermen te blijven.... We zinnen nog op een waardig afscheid van onze eigen 'man in black'! Ondertussen werken we met 't nu 4-koppige Valies even voor 5: zo'n lange man met contrabas laat nogal een gat achter he? "Genau"! zullen we zelf dan maar zeggen. In ieder geval zien we de toekomst zonnig en muzikaal tegemoet: 'to the bright side of the road'!